Expertisecentrum Prader-Willi syndroom

Expertisecentrum Prader-Willi syndroom logoExpertisecentrum Prader-Willi syndroom logo en titel

Professionals

filter op:
Leeftijd

Dubbele kinderbijslag

Voor een kind dat thuis woont en intensieve zorg nodig heeft, kun je dubbele kinderbijslag aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Op de website van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) lees je wat onder intensieve zorg wordt verstaan. 
 
De voorwaarden hierbij zijn:

  • Kind is 3 jaar of ouder, maar jonger dan 18 jaar
  • Kind woont bij jou thuis* en heeft intensieve zorg nodig.

 

Na ontvangst van de aanvraag voor dubbele kinderbijslag, vraagt 
de SVB advies aan het CIZ, het CIZ-advies. Je hoeft dit advies dus niet zelf aan te vragen bij CIZ. 
 

Lees meer

Ontvangt je kind al zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)?

Dan heeft het CIZ de zorgbehoefte van je kind al eens onderzocht. Met die informatie kan het CIZ vaak direct al een advies geven aan de SVB. Daarvoor heeft het CIZ wel jullie toestemming nodig. Vul dit in op de aanvraag van de SVB. 

Heeft je kind geen zorg vanuit de Wlz?

Dan vraagt het CIZ informatie bij jou op. Zij sturen een medisch vragenformulier toe. Soms vraagt het CIZ extra informatie op bij artsen of specialisten. Dit mag alleen als je daarvoor toestemming geeft. De vragenlijst stuur je samen met onderstaande informatie naar het CIZ:

  • Een ondertekende toestemmingsverklaring
  • Een diagnose (opgesteld door een behandelend arts, brief specialist);
  • Het laatste verslag van school als uw kind naar speciaal onderwijs gaat;
  • Recente (medische) informatie die aangeeft welke zorg uw kind nodig heeft. Zoals een ontwikkelingsplan, evaluatieverslagen en recente onderzoeken.
     

Besluit

Het CIZ stuurt je en adviesbrief waarin het advies aan het SVB staat. Vervolgens ontvang je van de SVB een besluitbrief waarin staat of jouw kind wel/niet in aanmerking komt voor dubbele kinderbijslag.
Extra bedrag
Krijgt u een heel jaar dubbele kinderbijslag omdat uw kind intensieve zorg heeft? Dan kunt u 1 keer per jaar een extra bedrag krijgen. Lees meer

Meer informatie

Website CIZ
Check Komt mijn kind in aanmerking voor dubbele kinderbijslag?

*Jouw kind woont altijd thuis als jouw kind:

  • met vakantie is of een paar maanden gaat rondreizen
  • korter dan 6 maanden in het ziekenhuis is opgenomen
  • ergens anders woont, maar als jij of de andere ouder jouw kind 46 dagen per kwartaal bezoekt

Overige artikelen

Skinpicking is het pulken en krabben aan de huid. Dit gebeurt met name aan lichaamsdelen waar kinderen goed bij kunnen, zoals het gezicht, armen, handen, benen en voeten. In perioden van spanning kan dit gedrag toenemen bij kinderen met het PWS.

Er worden regelmatig driftbuien gezien bij mensen met PWS. Soms kan het aantal driftbuien verminderd worden of kunnen deze milder verlopen door voorzorgsmaatregelen te nemen.

Een opvallende gedraging binnen PWS is het gedrag rondom het eten. Doordat kinderen met PWS een onverzadigde eetlust (hyperfagie) hebben, kan het kind de volgende gedragingen laten zien: het zoeken naar eten, het verzamelen en verstoppen van eten, herhalend vragen stellen over eten, het stelen van eten, bijvoorbeeld van klasgenoten of thuis.

Bij kinderen en volwassenen met PWS komt het herhalen van (dezelfde) vragen, ook wel repetitief vragen, veel voor. Repetitief vragen ontstaat door onduidelijkheid: de persoon snapt de informatie niet, er is een teveel aan informatie/prikkels of de informatie verstoort hun dagelijkse ritme. Ook repetitief vertellen wordt vaak gezien bij mensen met PWS.

Rigiditeit is het star zijn in gedrag. Voorbeelden hiervan zijn het star vasthouden aan de dagstructuur, maar ook kleinere dingen als een vaste volgorde van aankleden of het symmetrisch strikken van de veters. Mensen met PWS willen dat de dag gaat zoals gepland is en bij veranderingen vragen zij (continu) wat er gaat gebeuren.

Er is relatief meer onderzoek beschikbaar over gedragsproblemen gerelateerd aan PWS bij kinderen dan bij volwassenen.

Toon meer resultaten