Expertisecentrum Prader-Willi syndroom

Expertisecentrum Prader-Willi syndroom logoExpertisecentrum Prader-Willi syndroom logo en titel

Professionals

filter op:
Leeftijd

Bewegen en sporten

Lichamelijke beweging zal altijd deel moeten blijven uitmaken van het dagelijks leven van kinderen, pubers en (jong)volwassenen met PWS. Door de problemen in de hormonale aansturing hebben mensen met PWS niet alleen risico op overgewicht en obesitas, maar ook op vroegtijdige botontkalking, suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Bewegen en goede voeding vormen voor bovenstaande problemen het beste medicijn. Bewegen leidt tot een toename van de spiermassa en hoe meer spiermassa des te hoger is de stofwisseling, ook in rust.

Door de vertraagde stofwisseling, het risico op overgewicht en de ongeremde eetlust, is het belangrijk om dagelijks voldoende te bewegen. Lichamelijke beweging versterkt de spieren, houdt het gewicht op peil en kan tevens een sociale functie vervullen.

Dit kan bijvoorbeeld met fitness, paardrijden of fietsen. Reguliere teamsporten zijn vaak lastig voor mensen met PWS; enerzijds door de spierslapte, anderzijds door de snelheid van het spel welke vraagt om voldoende motorische coördinatie en inzicht in het spel. Er bestaan sportmogelijkheden voor minder validen, voor zowel kinderen als volwassenen, die wel geschikt kunnen zijn, bijvoorbeeld G-voetbal (voetbalteams van gehandicapten). Ook wandelen met de hond, lopen in plaats van het gebruik van openbaar vervoer of auto en buiten spelen zijn vormen van lichaamsbeweging.

Overige artikelen

Dr. Laura de Graaff-Herder van het Erasmus MC vertelt over de vicieuze cirkel van PWS.