Expertisecentrum Prader-Willi syndroom

Expertisecentrum Prader-Willi syndroom logoExpertisecentrum Prader-Willi syndroom logo en titel

Het nieuwe Donorregister

Ben jij al met jouw familielid of cliënt met PWS in gesprek gegaan over de nieuwe donorwet? 
De nieuwe donorwet is op 1 juli 2020 ingegaan. Alles over orgaandonatie is in deze wet geregeld. In de nieuwe wet staat dat organen en weefsels van mensen die geen keuze hebben ingevuld in het donorregister aan zieke mensen mogen worden gedoneerd. Er staat dan dat je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie. Is deze keuze al lang geleden gemaakt en ingevuld in het Donorregister dan verandert er niets! Ga voor meer informatie over de veranderingen naar het Donorregister.

Registreren en doneren bij wilsonbekwaamheid
Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar komt in het nieuwe Donorregister. Maar wat als iemand wilsonbekwaam is? Voor de nieuwe donorwet is iemand wilsonbekwaam als hij/zij niet in staat is om informatie over orgaandonatie te begrijpen en op basis daarvan een keuze te maken over orgaan- en weefseldonatie. 
Deze pagina is bedoeld voor familie en wettelijke vertegenwoordigers van iemand die niet zelf een keuze kan maken over orgaandonatie omdat hij/zij ter zake wilsonbekwaam is. Bekijk hier de Infographic over registreren en doneren bij wilsonbekwaamheid.

Of ga voor meer informatie naar de website van het Donorregister

Op de website ‘Hoe werkt orgaandonatie’ geeft Steffie in eenvoudige taal uitleg over orgaandonatie.