Expertisecentrum Prader-Willi syndroom

Expertisecentrum Prader-Willi syndroom logoExpertisecentrum Prader-Willi syndroom logo en titel

Sinds 2015 bestaat er een speciale poli voor volwassenen met PWS onder leiding van internist-endocrinoloog Dr. Laura de Graaff. Om meer bekendheid te genereren voor de specifieke zorg die volwassenen met PWS nodig hebben, heeft ze meegewerkt aan een serie informatieve filmpjes die nu beschikbaar zijn in het digitaal expertisecentrum PWS.

In de lintjesregen van koningsdag 2019 werden Ingeborg Hoenders en Gertjan van den Beuken beiden benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een feestelijk moment en hoe verdiend gezien hun tomeloze inzet voor de PWS gemeenschap!

Traditiegetrouw is de maand mei de maand om awareness voor PWS te genereren. Heel de maand mei heeft de redactie op Facebook elke dag een bericht gedeeld met haar volgers. Dit bleef niet zonder resultaat. 

Afgelopen periode kwamen meerdere vragen binnen bij het digitaal expertisecentrum PWS over de NIPT (niet-invasieve prenatale test). Dit is een bloedonderzoek bij aanstaande moeders waarmee onderzocht wordt of er aanwijzingen zijn dat het ongeboren kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Als “bijvangst” van deze test kunnen ook andere chromosoomafwijkingen gevonden worden, de zogeheten nevenbevindingen. Het Prader-Willi syndroom is er daar een van. 

Het motto van het digitaal expertisecentrum is: relevant, zo volledig mogelijk, betrouwbaar en actueel. Daarom wordt van alle artikelen door de experts van het expertisecentrum periodiek beoordeeld of ze nog up-to-date zijn en voldoen aan de laatste inzichten. Onlangs zijn alle teksten in de rubriek ‘Over PWS’ opnieuw beoordeeld. 

Scoliose is een veelvoorkomend probleem bij kinderen met Prader-Willi syndroom (PWS). Het komt voor bij 30% van de kinderen jonger dan 10 jaar en bij 80% van de kinderen van 10 jaar en ouder. Een groot deel van de scolioses wordt in de loop van de tijd ernstiger. Waarom scoliose bij kinderen met PWS ontstaat is nog onbekend, maar er wordt gedacht dat het vooral te maken heeft met de lagere spiermassa. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de sterkte van de botten hierin een rol speelt.

Toon meer resultaten