Expertisecentrum Prader-Willi syndroom

Expertisecentrum Prader-Willi syndroom logoExpertisecentrum Prader-Willi syndroom logo en titel

Ouders & familieleden

filter op:
Leeftijd

De ouders van Ruben 2

Ruben bezocht de ZMLK, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, en was daardoor tot een jaar of 20 ‘onder dak’. Vanaf de leeftijd van 18 jaar begonnen wij met het treffen van voorbereidingen voor werk. Eerst was er een interne stage, waarbij op school allerlei klusjes werden gedaan. Vervolgens werd dit verplaatst buiten school, bijvoorbeeld in een hal (arbeid en training) waar onderdelen in elkaar gezet werden. Ruben had ook stageplekken in de buurt, zoals bij een paardenhandelaar en een plattelandswinkel voor dierbenodigdheden. Hij vond dit geweldig, maar er waren zoveel prikkels dat hij zijn aandacht moeilijk bij de opdracht kon houden.

Zelf waren we ervan overtuigd dat iets ‘in het groen’ voor Ruben het beste zou zijn. Hij houdt immers van dieren en ook in de tuin werken. Eenvoudige klusjes kan hij wel en buiten zijn en de ruimte hebben is belangrijk voor hem. Als ouders dachten we daarom aan een zorgboerderij. Maar Ruben’s IQ was daarvoor wat te hoog. Hij kreeg een plek bij de Hameland; een sociale werkvoorziening met de Hacron als groene poot. Vier dagen per week ging hij hier naar toe voor snoeiwerk, schoffelen, opruimen etc. Hij werkte voor de gemeente en voor bedrijven. Bij Hameland werken begeleiders die een opleiding in het groen hebben gevolgd maar misschien niet altijd weten wat de beste manier is om met mensen met een beperking (lichamelijke en/of psychische problemen, aangeboren of niet aangeboren handicap) om te gaan. Daarbij komt dat de begeleiders naar onze mening te weinig tijd hebben/krijgen om hun werknemers te begeleiden. Door veranderingen binnen dit bedrijf veranderde er ook nog veel voor Ruben, wat voor onrust zorgde. Ruben werd een paar keer naar huis gebracht. Na een evaluatie werd geconstateerd dat Ruben teveel tijd vroeg van zijn begeleiders. Nu kwam hij wel in aanmerking voor dagbesteding, een zorgboerderij. Een dubbel gevoel...

Sinds november 2011 gaat Ruben van maandag t/m donderdag naar ‘De Lindeboom’. Zijn werkzaamheden zijn melken, kaas maken, kippen, konijnen, koeien en kalfjes verzorgen, zuivel bezorgen bij klanten, hout hakken en bezorgen bij klanten, appeltaarten bakken op bestelling, boerenkool snijden en nog veel meer.

Op vrijdagmorgen gaat Ruben naar zorgboerderij ‘de Ontmoeting’, ook hier verzorgt hij dieren en werkt hij in de tuin. Soms wordt er ook geknutseld. Vrijdag is de dagbesteding naast de deur; maar twee kilometer van ons huis. De rest van de week gaat hij per fiets en per taxi, want ‘De Lindeboom’ is ongeveer 18 km bij ons vandaan.

Overige artikelen

Danny verteld over zijn hobby fotograferen Voor een schoolopdracht moest Danny een presentatie maken over zijn hobby. Deze film is gemaakt in 2018, Danny was toen 14 jaar en zat in het eerste jaar van het vmbo-tl.
scholierenbaan voor Maite

Maite heeft PWS en zij heeft de kans gekregen om te werken zonder het frame ‘loonkostensubsidie’, waar veel werkgevers mee schermen. De filiaalmanager van AH bood haar deze kans. Echt heel fijn....

Prader-Willi Huis Interview met ouders/verzorgers van de bewoners van het Prader-Willi Huis in Friesland.
Het Prader-Willi Huis lijkt moeder Mienke ideaal Mienke vertelt over de woonwensen, het werk en de vrijetijdbesteding van haar dochter Yara.
'Ik wil met een vriendin en mijn hondje wonen' Max (21) vertelt over zijn werk op de boerderij, zijn hobby's en over hoe hij woont.
'We willen haar zo lang mogelijk uit een tehuis houden' Hoe woon je samen met iemand met PWS? Vader Willem vertelt zijn ervaringen.