Expertisecentrum Prader-Willi syndroom

Expertisecentrum Prader-Willi syndroom logoExpertisecentrum Prader-Willi syndroom logo en titel

Ouders & familieleden

filter op:
Leeftijd

De ouders van Nova

Kinderen met het Prader-Willi syndroom beginnen in hun babytijd vrijwel altijd met sondevoeding, omdat ze niet de kracht hebben om goed te drinken van de borst of de fles. Uit eigen ervaring met ons dochtertje Nova, weten we dat sondevoeding voor- en nadelen heeft. Als de moeder nog kolft, is het een periode die haar veel energie kost. De partner kan wel alvast een rol spelen bij het toedienen van de voedingen. Bij flesvoeding kunnen beide ouders de voedingsbeurten afwisselen en zo de ‘last’ wat verdelen. Een sondevoeding duurt langer dan een gewone borst of flesvoeding; de voeding loopt gemiddeld langzamer in dan wanneer een kind zelf drinkt. Voordeel is dat je tijdens de voeding je handen vrij hebt om andere zaken te doen, je moet alleen in de buurt blijven en opletten of de sondevoeding goed inloopt. Een groot nadeel vonden wij dat je niet zomaar iemand kan laten oppassen. De persoon moet namelijk wel goed weten hoe de voedingspomp bediend moet worden. Ook kinderopvang kan moeilijker te vinden zijn, want niet iedereen mag of wil sondevoeding geven. De sonde wordt aangebracht door professionals die bij je langs komen op het moment dat er een wissel plaats moet vinden of wanneer je kindje de sonde er heeft uitgetrokken. Je kunt er voor kiezen om te leren zelf de sonde in te brengen. Hiermee ben je minder afhankelijk van kinderthuiszorg, maar dit vergt wel enige daadkracht. Voor een kindje is het niet leuk om een sonde ingebracht te krijgen en daar moet je tegen kunnen.

Gelukkig is sondevoeding van voorbijgaande aard. Het ligt aan het kind en de ouders hoe snel dit voorbij is. Sommige kinderen winnen snel aan kracht en leren goed te zuigen, waardoor ze zelf hun flesjes kunnen drinken. Andere kinderen zijn pas sondevrij als ze hebben leren drinken uit een bekertje en vast voedsel eten. Bij het leren drinken en eten kun je begeleiding krijgen van een prelogopediste. Deze geeft adviezen over mondmotoriek en houdingen.

Later in het traject is het verstandig om een diëtist te betrekken met kennis van voeding voor verstandelijk gehandicapte kinderen, het liefst met kennis van PWS. Deze groep kinderen heeft andere voedingsbehoeften dan gezonde kindjes. Ze moeten bijvoorbeeld rekening houden met calorie-inname en daarom gezonde keuzes maken. Het is dan ook slim om ook hierbij direct de goede gewoonten aan te leren. Een goede gezonde gewoonte aanleren is makkelijker dan een slechte gewoonte weer afleren.

Voeding in de babytijd van kinderen met PWS kost gewoon wat extra tijd en denkwerk, maar uiteindelijk leert je kindje net zo goed eten als ieder ander. Ons advies: maak gebruik van de adviezen en hulp die je krijgt, maar wees kritisch: pas toe wat bij jullie en jullie kindje past.

Overige artikelen

Hoe leg je uit aan een kind wat het Prader-Willi syndroom is? 

Video voor kinderen waarin een korte, duidelijk uitleg wordt gegeven over PWS.

‘Ze is al zeven jaar, maar zegt alleen nog ja, nee, papa en mama’

“Meteen na de geboorte merkten we dat er iets was met Nafas.” Amir Hossein Homayoun vertelt over zijn dochter, die het Prader-Willi syndroom heeft. Nafas is nu zeven jaar. En ook al boekt ze nog steeds vooruitgang in haar ontwikkeling, ze kan nog niet praten.’’ De veertigjarige Amir Hossein woont al 25 jaar in Nederland. Hij komt oorspronkelijk uit Iran. ’’Ik ben zo blij dat we in Nederland wonen. Nafas krijgt hier de beste zorg. We mogen gewoon van geluk spreken dat de zorg hier in Nederland zo goed is geregeld.’’

‘Een dagje ziekenhuis voelt voor hem als de Efteling’

Marleen Jacobs uit Maasbree is de moeder van de 12-jarige Tiebe. Haar zoon heeft het Prader-Willi syndroom. Sinds hij zes maanden oud is, krijgt Tiebe elke avond groeihormoon toegediend. Hij injecteert zich inmiddels zelf. Zonder problemen, zonder moeite.

‘Gewoon waar het kan en speciaal waar nodig’

Wilrieke Peters was blij verrast toen Evi (5 jaar) thuiskwam met het verhaal dat ze zelf van de glijbaan was geweest. ‘‘Ik dacht: ‘ze kan toch nooit zelf die trap zijn opgeklommen?’ Totdat ik de foto’s van de juf zag met Evi bovenop de glijbaan. Zulke ‘gewone’ momenten voelen voor ons als een feestje. Ieder stapje dat zij zet, maakt ons trots’’. Bij Evi werd na haar geboorte ontdekt dat ze het Prader-Willi syndroom, heeft. Deze zeldzame aandoening gaat samen met een groeihormoontekort. 

Suzanne, Living with the Prader-Willi syndrome Suzanne is een meisje van 12 jaar met PWS. De video laat de dagelijkse strijd van haar en haar familie zien. De video, Nederlands gesproken en Engels ondertiteld, is gemaakt door Peggy Ickenroth.