Ouders & familieleden
Richtlijn omgaan met probleemgedrag bij volwassenen met een verstandelijke beperking
Probleemgedrag komt regelmatig voor bij mensen met een verstandelijke beperking (VB). Het kan grote gevolgen hebben voor de persoon zelf, voor zijn familie en anderen in zijn omgeving. Probleemgedrag is het gevolg van een wisselwerking tussen uw naaste en zijn omgeving. Het is daarom belangrijk om probleemgedrag vanuit verschillende kanten te bekijken. Vanuit de de mens met een verstandelijke beperking, zijn naaste omgeving en vanuit de professionele zorg. Deze brochure is speciaal geschreven voor familieleden.
Download hier de werkkaart: met elkaar praten over probleemgedrag.
Deze richtlijn is een uitwerking van het verbetersignalement ‘Mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag’ en het rapport ‘Samen een modus zoeken’ van het Zorginstituut Nederland in het kader van het Zinnige Zorg project. Deze richtlijn is gemaakt door Buro Opaal en KansPlus en is gefinancierd door VWS.
Overige artikelen
Een mooie uitleg over gedrag en hoe we dat kunnen zien als communicatiemiddel. Waarom mislukt de communicatie tussen ouder en het kind of leraar en het kind? En hoe ga ik om met uitdagend gedrag?
Kijk hier hoe het met vallen en opstaan, teamwork en enorme vasthoudendheid lukte het gedrag van Rebecca te begrijpen. Het gevolg: minder frustraties bij Rebecca, minder frustraties en meer werkplezier bij haar begeleiders. Deze video is gemaakt door het Centrum voor consultatie en expertise en Stichting Leekerweide.
Achteraf zijn er al langer signalen. Je volwassen dochter Marga met PWS, die nog thuis woont, reageert vaker humeurig en is duidelijk niet helemaal in haar hum. Je weet dat er in de thuissituaties niets verandert is dus je polst bij haar of op het werk alles lekker loopt. Volgens Marga is dat het geval en ze geeft geen andere redenen aan om dat in twijfel te trekken. Echter de signalen blijven …
Het voordeel is dat het houvast kan bieden (rust tot het moment dat er iets is afgesproken, zoals een tijdstip voor eten of hoeveel tijd ze nog heeft voor ze naar bed gaat)
Nadeel is dat het ook juist onrust kan...
Marielle vertelt over het gedrag van haar zoontje Simon (4) en hoe je dat kan beïnvloeden.